Stress en slaap: hoe u de vicieuze cirkel doorbreekt

Stress en slaap: hoe u de vicieuze cirkel doorbreekt
Leestijd : 2 min 30

Een gezonde dosis stress heeft een positieve impact op uw levenskwaliteit

Stress wordt vaak als iets negatiefs beschouwd, als een saboteur van uw interne welzijn. Maar in de juiste dosis kan het uw motivatie en productiviteit een stevige boost geven.

Positieve stress verbetert uw concentratievermogen en uw reactiesnelheid. Dat zijn twee cruciale vaardigheden in situaties waarin we bij de pinken moeten zijn, zoals bij een sollicitatiegesprek, een belangrijke vergadering of een sportwedstrijd.

Welke impact heeft stress op uw slaap?

Als u gedurende korte tijd stress ondervindt, is het een bondgenoot. Maar als uw dagen grotendeels gevuld zijn met stress kan dat uw slaap verstoren.

le-stress-affecte-votre-sommeil

Door stress kan u in een vicieuze cirkel belanden. U bent bij het slapengaan niet ontspannen omdat u uw stress mee naar bed neemt. U ligt urenlang te piekeren zonder in slaap te vallen, en u wordt soms midden in de nacht of te vroeg ‘s ochtends wakker en kunt de slaap dan niet meer vatten. De vermoeidheid die zich zo opstapelt maakt u tijdens de dag nog gevoeliger voor stress.

De eerste stap is dus uit die vicieuze cirkel geraken.

Hoe krijgt u uw nachten opnieuw in balans?

Om opnieuw te komen tot een degelijke nachtrust, moet u alles op alles zetten. Hoe meer factoren met een positieve impact u combineert, hoe dieper u zult slapen!

Luister naar uw biologische klok

Door elke avond, zelfs in het weekend, op hetzelfde uur te gaan slapen creëert u een slaaproutine die cruciaal is om uw slaap te reguleren. Om de kwaliteit en de duur van uw nachten te optimaliseren is het belangrijk om uw blootstelling aan blauw licht (smartphone, tv, tablet …) te beperken. Dat ontregelt namelijk uw interne klok.

Besteed aandacht aan uw levenshygiëne

Regelmatig 20 minuten per dag bewegen voert de slaapdruk aanzienlijk op. Yoga, wandelen, lopen of zelfs relaxatieoefeningen verbeteren de kwaliteit van uw slaap.

une-activité-physique-régulière

Eet ‘s avonds een lichte maaltijd met veel eiwitten en groenten. Te vette en pikante maaltijden hebben een weerslag op uw nachten.

manger-léger-le-soir

Gebruik uw kamer om te slapen … en alleen om te slapen. Houd al het geluid buiten met oordopjes, stel de temperatuur in tussen 16 en 20 °C, installeer verduisterende gordijnen die geen licht binnen laten.

Kies de juiste combinatie van planten

Valeriaan wordt gebruikt voor zijn rustgevende eigenschappen. In combinatie met hop helpt het u om sneller in slaap te vallen, minder vaak wakker te worden tijdens de nacht of te vroeg te ontwaken.

Valt u moeilijk in slaap? Hebt u het lastig omdat u ‘s nachts telkens wakker wordt? Wordt u ‘s ochtends te vroeg wakker en kunt u de slaap niet meer vatten?
Probeer Sleepyl® of Sleepyl® Forte in functie van uw behoeften!

Bronnen:
Scott AJ et al. Improving sleep quality leads to better mental health: A meta-analysis of randomised controlled trials. Sleep Medicine Reviews 2021; 60: 101556.
Kalmbach DA et al.The impact of stress on sleep: Pathogenic sleep reactivity as a vulnerability to insomnia and circadian disorders. J Sleep Res. 2018; 27(6): e12710.
Blanke ES et al. When and How to Regulate: Everyday Emotion-Regulation Strategy Use and Stressor Intensity. Affective Science 2022; 3(1): 81–92.

Sleepyl® en Sleepyl® FORTE zijn voedingssupplementen en geen vervangmiddel voor een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding, noch voor een gezonde levensstijl. Raadpleeg de bijsluiter Sleepyl® NUT_PL_AS 53/51 en Sleepyl® FORTE NUT_PL_AS 53/50. Valeriaan en hop zorgen voor een goede en gezonde nachtrust. Vitamine B6 draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel. 24-SLE-060a Therabel sa/nv Apr 2024

Gepubliceerd op 26 april 2024

Sleepyl® bevordert een gezonde, natuurlijke en rustgevende slaap, zonder gewenning